Hirvittävän harvinainen

Tämä tapahtuma ei ole ihan lähikyliltä vaan Peräseinäjoelta. Paappani Akseli Aho hoiti poliisin virkaa Peräseinäjoella. Syksyllä vuonna 1928 Aho ja nimismies Valter Stålberg olivat etsimässä pontikkatehdasta Peräseinäjoella Sammatin metsissä ja lähestyivät joen rantaa. Yhtäkkiä heidän edestään nousi ylös täysikasvuinen naarashirvi joka lähti pakoon joen jäälle. Joen jää ei kuitenkaan kestänyt ja hirvi vajosi jäihin.

Hirvi oli tuohon aikaan hirvittävän harvinainen, niitä oli suomessa vain 2-300 yksilöä ja jo pelkät hirven jäljet ylittivät lehdistön uutiskynnyksen. Miehet päättivät pelastaa hirven vaikka se olikin vaarallinen tehtävä ilman apuvälineitä heikolla jäällä. He tekivät aseiden remmeistä hihnan jonka sitoivat hirven kaulaan, peittivät pään takilla ja saivat vedettyä hirven maihin. Ståhlberg sitoi etujalat Ahon istuessa hirven niskan päällä. Kun paikalle saatiin apumiehiä ja hevonen, hirvi kuljetettiin ihmisten ilmoille erään talon talliin, jossa sitä ruokittiin kauroilla ja heinillä.

Nimismies Ståhlberg oli yhteydessä Korkeasaaren eläintarhan intendenttiin ja tämä pyysi hartaasti hirveä luovutettavaksi sinne. Myös Hollannin Kuningatar oli kiinnostunut saamaan hirven omaan tarhaansa. Hirvi sai junamatkan Helsingin Korkeasaareen, jossa eli onnellisena elämänsä loppuun asti. Konstaapeli Ahon ja nimismies Ståhlbergin ripeän toiminnan ansiosta hirvi pelastui ensin hukkumiskuolemalta ja kiinni oton johdosta todennäköisesti myös salametsästäjän luodilta.