”Käpykaartiin”

Sodan alettua sukulaistalostani määrättiin annettavaksi Polle-niminen hevonen puolustusvoimien käyttöön. Välirauhan tullessa voimaan Polle palautettiin rintamalta takaisin kotiin.

Välirauhan loputtua alkoi jatkosota ja Polle sai määräyksen palata rintamalle. Hevoset kerättiin Ikaalisiin, josta ne siirrettäisiin rintamalle. Polle tiesi mitä oli tulossa ja varmasti ajatteli että toista reissua en tee, niinpä se päätti liittyä ”käpykaartiin” ja karkasi kokoamispaikalta.

Kun sota vihdoin loppui, Sotilaspiirin esikunnan vääpeli soitti Pollen omistajalle ja valitteli että hevonen on tuntemattomalla tavalla kadonnut sotareissun aikana. Hevosen menetys kuitenkin korvattaisiin isännälle täysimääräisenä. Isäntä vastasi vääpelille: ” Ei tarvitse korvata, Polle on kotona kylvötöissä”.

Eräänä aamuna Polle oli seissyt oman kotitallinsa ovella odottamassa pääsyä lepäämään pitkän matkan päätteeksi. Hevonen oli laihtunut, mutta muuten hyväkuntoinen. Palauduttuaan matkan rasituksesta Polle sai uudet kengät, sillä se oli kadottanut kenkänsä lähes 150 km pakomatkan aikana.